Så ställer du om till att börja arbeta hemifrån

Arbeta-hemmifra_n_1826x1006_b8edf3c844c39d5a8e2612c6c5e52655

Att plötsligt börja arbeta hemifrån innebär ofta sämre ergonomi och nya rutiner. Det är inte alla som har ett hemmakontor utan många sitter i soffan eller vid köksbordet. För att klara av att vara produktiv, effektiv samt undvika smärta i kroppen så har vi på Wellr satt upp en guide över hur du lyckas på bästa sätt.

Vardagsmotion
För de allra flesta så innebär hemmaarbete att vi faktiskt rör på oss mindre än vanligt. Vardagsmotionen till och från arbetet försvinner helt. En effektiv åtgärd är att alltid börja dagen med en 20-30 minuters rask promenad. Detta leder till att du syresätter kroppens muskler, blir piggare och orkar mer mentalt.

Skapa en tydlig arbetsplats i hemmet
Det är viktigt att bestämma en särskild plats i hemmet där du kommer att utföra allt arbete. Detta är viktigt för att kunna separera arbete och fritid. När du arbetar så sitter du på samma plats, förtydliga gärna detta även för andra i familjen.

Ergonomi
Har man en kontorsstol tillsammans med ett höj och sänkbart arbetsbord så förbättrar det ergonomin avsevärt. Men för väldigt många så saknas detta i hemmet. Då är det extra viktigt är att ta tillräckligt med pauser under dagen och gärna komplettera med några enkla övningar som förbättrar cirkulationen i kroppen. Ta gärna en rast en gång i timmen då du fokuserar på något annat än jobbet.

Ben- och sätesmuskulatur är stora muskelgrupper som ofta blir stela vid sittande vilket kan leda till smärta i ryggen. Ett bra tips är att stretcha ut dessa muskler i början och slutet på arbetsdagen.

Det är också viktigt att tänka på hur man sitter. Detta gäller både vid hemmaarbete samt vid arbete på kontoret. Försök att sitta längre ut på stolen och placera fötterna under sitsen i så kallad ryttarposition. 

Strukturera arbetsdagen
Ett stort problem när man är ovan att arbeta hemifrån är att man inte strukturerar sin arbetsdag. Detta leder ofta till långa arbetspass med för få raster och ibland en förskjuten lunch. Ett bra sätt är att redan från början schemalägga dagen.

Exempel på ett förmiddagsschema:
07.30-08.00   Vardagsmotion
08.00-09.00   Arbetspass
09.00-09.15   Stretching
09.15-10.00   Arbetspass
10.00-10.15   Kafferast
10.15-11-00   Arbetspass
11.00-11.15   Kontorsgymnastik
11.15-12.00   Arbetspass
12.00-13.00   Lunch

Glöm inte bort de sociala kontakterna
Den sociala gemenskapen med kollegorna är viktigt att inte försumma när du arbetar hemifrån. Vi är sociala varelser som mår bra av att interagera med andra. Idag finns det ett flertal sidor på nätet som erbjuder gratis videomöten. Bjud in dina kollegor till en videofika med gruppen eller varför inte ett kontorsgymnastikpass!

För Wellrs prenumeranter så finns det färdiga upplägg med allt ifrån kontorsövningar, stretching för hemmaarbetaren till att du kan utmana en kollega i kontorsgymastik varje dag under en veckas tid.