Så skapar ni en hälsosam organisation! 10 enkla tips

Teamwork,Power,Successful,Meeting,Workplace,Concept

Som ledare har du en central roll i att främja hälsa och välmående på arbetsplatsen. Men hur gör du det på ett sätt som både stärker organisationens framgång och medarbetarnas engagemang? Genom att prioritera hälsa skapar du en arbetsmiljö där medarbetare trivs, presterar och väljer att stanna. Med rätt strategier och verktyg når du dessa mål och bygger en hållbar arbetsplats.

10 tips för att bygga hälsosamma organisationer:

  1. Ledarskapet är nyckeln
    Starta med att engagera chefer och ledning – när de agerar förebilder sprids hälsosamma vanor genom hela organisationen och medarbetarna tar efter.
  2. Skapa en hälsokultur
    Hälsa bör vara en naturlig del av företagskulturen – integrera den i organisationens värderingar och rutiner. Implementera belöningssystem för att uppmuntra hälsosamma beteenden. 
  3. Koppla hälsa till produktivitet
    Skapa förståelse att medarbetarnas hälsa direkt påverkar produktiviteten. Verktyg som Skandias hälsokalkylator kan hjälpa till att visa kopplingen mellan hälsa och resultat, mot ledningsgrupper och chefer. 
  4. Använd nudging för att främja hälsosamma val
    Små påminnelser som glada och ledsna gubbar vid trappor och hissar kan inspirera till rörelse. Gör det roligt genom att samla kaffebönor för varje gång någon tar trappan – en middag väntar när burken är full!
  5. Sänk trösklarna för hälsa i vardagen
    Små insatser gör stor skillnad, som att införa pauser varje heltimme eller boka era möten på 50 minuter för att ge tid för återhämtning och sociala möten.
  6. Tid för återhämtning
    Uppmuntra medarbetarna att ta regelbundna pauser, och skapa utrymmen för återhämtning på arbetsplatsen, som tysta rum eller avkopplande miljöer där man kan ladda om under dagen.
  7. Gör arbetsplatsen sömnvänlig
    Främja god sömn genom att underlätta dagsljus (och att komma ut i dagsljus) samt minska stress på kvällen. Schemalägg e-post till nästa dag, istället för att maila på kvällstid eller i slutet av dagen. Om möjligt så placera gärna möten mellan 10-15 för att anpassa efter både morgon- och kvällsmänniskor. 
  8. Utbilda om kroppen och hjärnan
    Skapa förståelse för hur hälsa påverkar vår kapacitet utan pekpinnar. Uppmuntra microvanor som små hälsosamma steg.
  9. Uppmuntra walk and talk-möten
    Ett promenadmöte om dagen kan öka kreativiteten med upp till 60% – utbilda medarbetarna om fördelarna med rörelse i problemlösning.
  10. Utvärdera effekten och sätt tydliga mål
    Försök att arbeta med hälsoarbetet på samma sätt som ni arbetar med andra viktiga frågor i verksamheten. Utvärdera nuläget – sätt mål för att förbättra medarbetarnas hälsa – följ upp resultaten. Var inte rädd för att använda er av hypoteser.