Kost för friskare medarbetare

wellr-food_1826x1006_807554328a5020cb0550cb392eabea68

Hur ska man äta egentligen? Det är ingen lätt fråga att svara på. Även om det forskas väldigt mycket inom området kost är det många faktorer som kan påverka hur din kropp mår av maten du äter – till exempel dina egna genetiska förutsättningar. Det är kanske därför som kostråden i dag är så svåra att tolka och meningarna mellan olika forskare ibland kan gå åt helt olika håll.

  • Men det finns vissa slutsatser som man kan göra utefter den forskning som är gjord idag:
  • Ät mycket fisk och skaldjur, grönsaker, bär, nötter och olivolja.
  • Undvik eller ät sparsamt av socker och raffinerade kolhydrater som exempelvis vitt bröd.
  • Välj vitt kött som kyckling framför rött kött, även om rött kött i normala mängder mest troligt inte är farligt för oss.
  • Lagom är bäst! Ät inte mer energi än vad du gör av med.
  • Kaffe och en liten bit choklad varje dag kan sannolikt förebygga en del sjukdomar.
  • Om du vill gå ner i vikt kan du göra det både på kolhydratfattig och fettfattig kost.
  • Var försiktig med saltet och undvik processad mat.

Mat och hälsa är ett av de svåraste forskningsämnena i världen. Ha en ödmjuk inställning till rådande kunskap och var medveten om att rekommendationerna kan förändras i framtiden. När du väljer vilken mat du ska äta bör du alltid tänka att det du stoppar i dig också bygger upp din kropp. Du bör i första hand välja ekologisk mat.

Alla människor är unika och har olika genuppsättningar som styr kroppens processer. Därför påverkas vi också olika av maten vi äter. Vissa människor är mer känsliga för blodsockersvängningar än andra, det gör att de lätt går upp i vikt av så kallade snabba kolhydrater som pasta, vitt bröd och ris. Andra har en bättre blodsockerkontroll och mår bra av att äta en del kolhydrater och är kanske mer känsliga för fet mat. Därför finns det ingen diet som passar alla – du måste själv komma fram till vad som passar bäst för dig.

Wellr förespråkar en kosthållning med naturlig och näringsrik mat. På Wellr har vi flera olika kosthållningar med vetenskapligt stöd, där du själv kan pröva dig fram till vad som passar bäst för dig som individ.