Behövs bra kondition för ett vanligt kontorsjobb?

standsome-worklifestyle-SigR5QPEA78-unsplash

Är 2020 året du vill ta nästa steg i karriären? Då kan det vara en idé att satsa på att öka din fysiska aktivitet. Bra kondition gör dig nämligen både mer produktiv och effektiv på jobbet. Faktum är att konditionen har stor betydelse även för dig som har ett stillasittande kontorsjobb.

Studier visar att 45 procent av medarbetarna på Sveriges 100 största företag har för dålig syreupptagningsförmåga – det vill säga kondition – för att vara produktiva och effektiva en hel arbetsdag. I många fall blir då hälsan en begränsning i möjligheten att utföra ett bra arbete. 

Men vi kan alla bli mer effektiva på jobbet och använda oss av mer hälsofrämjande aktiviteter på jobbet. Det är faktiskt relativt enkelt att förbättra sin kondition, så att den istället för att begränsa blir en tillgång och hjälper dig att göra ett bra jobb. Och är du pigg och engagerad på jobbet kan du dessutom bli bättre på att stötta och motivera dina kollegor.  

Men måste man verkligen ha bra kondition för att utföra ett vanligt kontorsarbete? Ja, faktiskt – om du vill slippa den klassiska eftermiddagsdippen och ha ork kvar efter arbetsdagens slut. Så här funkar det: Graden av fysisk aktivitet påverkar hur mycket vi kan utnyttja av vår maximala syreupptagning. Vi talar då om så kallad utnyttjandegrad. En vältränad person kan utnyttja mellan 40 och 50 procent av den maximal syreupptagningen under en 8 timmar lång arbetsdag utan att det händer något med mjölksyran.

För den som är otränad stiger dock mjölksyran redan vid cirka 20–25 procent av maximal syreupptagning, vilket därefter starkt försvårar fortsatt fysiskt arbete. Otränade medelålders män och kvinnor har en maximal syreupptagning på cirka 2,0 liter per minut. För den som har en maximal syreupptagning lägre än denna nivå är utnyttjandegraden i så fall nere på 0,4–0,5 liter per minut. Uppmätta värden visar att kontorsarbete kräver en syrekostnad på 0,5–0,75 liter per minut. Det är alltså inte så konstigt att många upplever trötthet både under och efter en arbetsdag och att de inte har ork för familj och en aktiv, meningsfull fritid.